Trauma en heling
Anton Steijn
11/03/2024
5 min
0

Trauma en herstel: Een handleiding

11/03/2024
5 min
0

Trauma is vergelijkbaar met een glas troebel water. Zelfs als je er schoon water aan toevoegt, blijft het water troebel; dit illustreert dat iets slechts niet kan worden verwijderd door alleen maar iets goeds toe te voegen. Dit laat zien dat we niet simpelweg iets positiefs kunnen toevoegen om een negatieve invloed te neutraliseren.

Om trauma te genezen, moet de kern van de pijn worden aangepakt in plaats van alleen positieve dingen op te bouwen. In mijn praktijk heb ik ervaren dat alleen het toevoegen van goede ervaringen of het opbouwen van een positief leven niet voldoende is om de impact van trauma volledig te verwijderen. Trauma vereist gerichte inspanning om echt te helen, en dat begint bij het onder ogen zien van de pijn zelf.

Het bewustzijn en slapende trauma's

Het bewustzijn is verdeeld, met delen die alleen in bepaalde situaties worden geactiveerd. Dit betekent dat bepaalde aspecten van ons bewustzijn, die gerelateerd zijn aan trauma, alleen naar de oppervlakte komen onder specifieke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die ooit een ernstig auto-ongeluk heeft meegemaakt. Wanneer deze persoon weer in een auto stapt of een soortgelijke situatie ervaart, kunnen de herinneringen en emoties van het trauma plotseling naar boven komen, zelfs als deze in het dagelijks leven niet merkbaar zijn.

Mensen denken vaak dat ze genezen zijn omdat ze niet voortdurend met trauma's bezig zijn, maar trauma's kunnen "slapend" aanwezig blijven en door triggers weer geactiveerd worden. Het lijkt vaak verdwenen, maar is dat niet altijd. Dit is waarom mensen soms verrast worden door sterke emotionele reacties die zij niet verwachten. Ze denken dat het trauma verdwenen is, maar in werkelijkheid zit het nog steeds verborgen in het onderbewustzijn, klaar om te worden geactiveerd wanneer bepaalde triggers optreden.

Stappen om trauma te genezen

Om trauma te genezen zijn er enkele belangrijke stappen:

1. Veiligheid creëren

Ten eerste moet er veiligheid worden gecreëerd zodat neuroplasticiteit mogelijk is. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen, en dit kan alleen plaatsvinden in een veilige omgeving. Veiligheid stelt ons in staat om open te staan voor verandering, omdat we niet langer in een staat van alertheid of angst verkeren. Bijvoorbeeld in mijn praktijk, waarin ik jou op je gemak laat voelen en je weet dat je kan vertrouwen op mij als begeleider en therapeut. Hierdoor ontstaat er ruimte om kwetsbare emoties toe te laten en te verwerken.

2. Emotionele bewustwording en regulatie

Vervolgens is emotionele bewustwording en regulatie nodig, waarbij we leren onze emoties te herkennen en te beheersen zonder ze weg te drukken of te ontkennen. Deze stap is cruciaal, omdat het ons in staat stelt om contact te maken met onze diepste emoties en ze te verwerken, in plaats van ze te onderdrukken. Denk wederom bijvoorbeeld aan mijn praktijk, waarin je wordt uitgenodigd om opnieuw contact te maken met je boosheid of verdriet. Door deze emoties te erkennen en te doorvoelen, kan de emotionele lading afnemen en ontstaat er ruimte voor verwerking.

3. Verandering in identiteit

Daarna kan een verandering in identiteit plaatsvinden. Identiteit is gebaseerd op emotionele ervaringen; zonder emotionele verbinding is blijvende verandering in identiteit niet mogelijk. Emoties zijn daarom essentieel om verandering in identiteit mogelijk te maken. Het is belangrijk om te erkennen dat wie we zijn gevormd wordt door onze diepste en meest intense emotionele ervaringen. Alleen door deze emoties te omarmen en te verwerken, kunnen we ons zelfbeeld en onze identiteit transformeren. Bijvoorbeeld, iemand die ooit heeft geloofd dat hij of zij waardeloos is, kan door het verwerken van oude pijnlijke ervaringen leren om zichzelf als waardevol te zien, wat resulteert in een positiever zelfbeeld.

Bewustzijn en persoonlijke groei

Trauma zorgt ervoor dat de overtuigingen die we over onszelf hebben onze werkelijkheid beïnvloeden. Als je gelooft dat je een mislukkeling bent, zullen anderen je ook zo behandelen. Deze negatieve overtuigingen werken als een selffulfilling prophecy, waarbij de manier waarop je jezelf ziet bepaalt hoe de wereld op jou reageert. Verandering van identiteit vereist daarom toegang tot emoties.

Bewustzijn en emotionele verwerking zijn cruciaal voor persoonlijke groei. Zonder deze verwerking blijven we vastzitten in negatieve patronen en overtuigingen die ons ervan weerhouden ons volledige potentieel te bereiken. Het is pas wanneer we toegang krijgen tot onze emoties en deze actief verwerken dat we ons kunnen losmaken van deze beperkende overtuigingen en vooruitgang kunnen boeken.

Bewustzijn en wilskracht voor innerlijke verandering

Wilskracht en bewustzijn zijn verbonden met dezelfde hersengebieden. Dit betekent dat het vergroten van bewustzijn ook kan helpen bij het versterken van onze wilskracht. Veel mensen hebben moeite met stilzitten of rust nemen omdat dit gevoelens van kwetsbaarheid oproept. Deze gevoelens van kwetsbaarheid kunnen erg ongemakkelijk zijn, en veel mensen proberen deze gevoelens te vermijden door zich af te leiden met externe activiteiten.

Het ontwikkelen van bewustzijn, zonder afleiding, kan echter helpen om innerlijke conflicten op te lossen. Door simpelweg te zitten en de gevoelens van kwetsbaarheid te observeren, kunnen we leren deze gevoelens te accepteren in plaats van ze weg te drukken. Bewustzijn vergroten helpt ook bij het beheersen van impulsen. Door bewuster te worden van onze gedachten en gevoelens, kunnen we beter kiezen hoe we reageren in plaats van automatisch te handelen op basis van impulsen.

Bewustzijn is de sleutel tot verandering. Het idee dat discipline, wilskracht of actie nodig is om problemen op te lossen, klopt niet altijd. Er is slechts de bewustwording van de innerlijke conflicten en gedachten nodig. Met gewaarwording van deze innerlijke conflicten en het aanschouwen hiervan, lost het conflict op. Het draait om bewustzijn: het herkennen en accepteren van wat er van binnen gebeurt.

Praktische manieren om bewustzijn te vergroten

Praktische manieren om bewustzijn te vergroten zijn bijvoorbeeld mindfulness-oefeningen, meditatie of ademhalingstechnieken. Door regelmatig deze oefeningen te doen, kunnen we beter leren om aanwezig te zijn in het moment en onze gedachten en emoties op een niet-oordelende manier te observeren. Door bewust te zijn van onze gedachten en emoties, kunnen we onze reacties beter begrijpen en veranderen.

Het vinden van geluk is uiteindelijk niet afhankelijk van externe omstandigheden, maar van innerlijke verandering. Het is een proces van zelfonderzoek en zelfacceptatie, waarbij we leren om onze emoties volledig te ervaren en onszelf te accepteren zoals we zijn, ongeacht wat er in de buitenwereld gebeurt. Geluk ontstaat van binnenuit, en het is door innerlijke rust en zelfbewustzijn dat we echt voldoening en vervulling kunnen vinden.

De kracht van regressietherapie bij trauma

Regressietherapie kan een krachtig hulpmiddel zijn om ons bewust te worden van de onderliggende oorzaken van onze onrust. In plaats van alleen de symptomen te verzachten of de gevolgen van trauma te neutraliseren, helpt regressie ons om terug te gaan naar de oorsprong van onze emotionele pijn.

Tijdens een regressiesessie worden de drie hierboven genoemde stappen doorlopen: ten eerste wordt er een veilige omgeving gecreëerd waarin je je veilig, beschermd en ondersteund voelt, wat cruciaal is voor neuroplasticiteit en het verwerken van trauma.

Vervolgens wordt er gewerkt aan emotionele bewustwording en regulatie, waarbij je wordt begeleid om diepgewortelde emoties te herkennen en te ervaren zonder deze te onderdrukken. Uiteindelijk leidt dit tot een verandering in identiteit, doordat hierbij de emotionele lading van traumatische ervaringen verwerkt en deze ervaringen op een nieuwe manier integreert in je zelfbeeld. En we het zelfbeeld zelfs positief veranderen door emoties en krachten toe te voegen die op het moment zelf niet aangeboord konden worden.

Door terug te keren naar deze diepgewortelde ervaringen en deze stappen te doorlopen, kunnen we de kern van onze trauma's identificeren en aanpakken. Dit stelt ons in staat om daadwerkelijk te helen, in plaats van enkel tijdelijke oplossingen te zoeken die de pijn slechts maskeren. Het bewust worden van deze onderliggende oorzaken is essentieel om echte innerlijke rust en bevrijding te bereiken.


Reacties